AKO Grup bünyesinde, öncülüğünü yaptığı Matrix Press teknolojisiyle Türkiye’nin akü sektöründe yeni bir güç oluşturan AKO Akü, yerli üretim tank aküleri için düğmeye bastı. Ar-Ge yatırımlarında sektörünün birincisi konumunda bulunan AKO Akü, küresel savunma sanayisinde zırhlı/paletli tank araçlarda kullanılan ve NATO ya da Tank aküsü olarak da bilinen D7 tipi akülerin yerli üretimi için özel üretim hattı kurdu.
Türkiye’nin yerli sermayeli sanayi gücü AKO Grup bünyesinde faaliyet gösteren, Matrix Press teknolojisiyle Türkiye’nin akü sektöründe yeni bir güç oluşturan ve Ar-Ge yatırımlarında sektör birincisi konumundaki AKO Akü, savunma sanayinde yerlileşme hamlesini zırhlı/paletli tank araçlarda kullanıma uygun yerli akülerle destekliyor.
AKO Akü’nün savunma sanayine yönelik Ar-Ge ve üretim çalışmalarıyla bu alanda da üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ifade eden AKO Akü Genel Müdürü Dr. Hulki Büyükkalender, “Sektörümüzde ülkemizde sadece bizim sahip olduğu Matrix Press+Kaizen Tüneli teknolojisi sayesinde savunma sanayisinde fark yaratacak yeni bir ürünü devreye alıyoruz. Küresel savunma sanayisinde zırhlı/paletli tank araçlarda kullanılan ve NATO ya da Tank aküsü olarak da bilinen D7 tipi akülerin yerli üretimi için özel üretim hattı kurduk” dedi.
AKO Akü Genel Müdürü Dr. Hulki Büyükkalender, üretim denemeleri başlayan bu çok özel ürünlerin özellikleri ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “PbCa/PbCa (Kalsiyum-Kalsiyum) ızgara yapısına sahip D7 Tank Aküsü, en ağır şartların güçlü aküsüdür. Ağır titreşimlere ve darbelere dayanıma sahip bu akülerin mimarisi, hiç bakım gerektirmeyen özelliktedir. AKO Akü’nün üretimine start verdiği aküler, +75 ve -40 derece arası ekstrem hava şartlarında kullanım olanağı sunmaktadır ve ayrıca mevcut ürünlere göre çok düşük seviyede kullanım sırasında istenmeyen gaz çıkma oranına sahip olup, tanklar gibi kapalı ortamlarda da kullanıma tam uyumludur. Derin deşarj özelliği ve yüksek çevirim kabiliyeti yapılan testlerde mevcut ürünlere göre +30% daha fazla marş gücü elde edildi” dedi.
Dr. Hulki Büyükkalender, AKO Akü tarafından üretilen yerli üretim tank akülerinin saha testlerinin, yıl sonuna kadar tamamlanması beklendiğini de sözlerine ekledi. Ürün tamamlandığında yüksek teknolojili, Matrix Press teknolojisini kullanabilen Türkiye’deki tek ürün olma özelliği taşıyacak.
Sektörün Ar-Ge Birincisi, 2021’de Ar-Ge Yatırımları Yaklaşık İki Katına Çıkacak
Turkishtime 2020 Ar-Ge 250 araştırmasında Türkiye’de akü sektörü şirketleri arasında da ilk sırada yer alan AKO Akü, 2019 sıralamasında da sektöründe en çok Ar-Ge yatırımı yapan şirket olmuştu.
2016 yılında faaliyete geçen AKO Akü’nün, iç pazardaki payını ve ihracat performansını istikrarlı bir şekilde artırdığını söyleyen AKO Akü Genel Müdürü Dr. Hulki Büyükkalender, “Tecrübeli ekibimizle Ar-Ge çalışmaları, ilk günden itibaren benimsemiş olduğumuz stratejilerimiz arasında yer alıyor. 2021 yılında, 2020’nin yaklaşık iki katı düzeyde, 22 milyon 590 bin lira Ar-Ge yatırımı planlıyoruz” dedi.
AKO Akü, Türkiye’nin akü üretiminde teknolojinin zirvesi kabul edilen Matrix Press (Punch) ve Kaizen Tüneli üretim modelleriyle üretim yapan tek üreticisi olma özelliği taşıyor ve Stop-Start teknolojili araçlar için gerçekleştirdiği Ar-Ge ve ürün çalışmalarıyla bu teknolojinin dünyadaki gelişimine katkı sağlıyor. AKO Akü tarafından konvansiyonel morfolojik yapıda geliştirme yapılarak üretilen yoğunlaştırılmış enerjiye sahip EFB teknolojili aküler, Türkiye’de sadece AKO Akü’de kullanılan Matrix Press (Punch) ve Kaizen Tüneli teknolojisi ile güçlendirilmiş iç yapısı ve özel geliştirilmiş kimyasal yapısı sayesinde aynı kapasitedeki benzer bir aküye göre 2 kat daha fazla yüksek çevrim ömrü sunuyor.
AKO Akü’nün geliştirdiği yeni nesil EFB Aküler, testlerle kanıtlandığı üzere, bu teknolojiye özel geliştirilmiş aktif madde ile geleneksel standart akülere oranla 10 kat daha fazla çevirim sayısı (şarj-deşarj) özelliği sunuyor. Ayrıca standart akülere göre çok daha yüksek vibrasyon dayanımı da elde ediliyor.