Güvenli sürüş için mevsimine uygun lastikler kullanılmalı
Yol ve yolcu güvenliği amaçlı ticari araçlarda zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibarıyla sona eriyor. Yaz aylarında sıcak hava koşulları için üretilen yaz lastiklerinin kullanılması gerektiğini hatırlatan Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, “Mevsimine uygun lastik kullanımı her anlamda kazanç sağlıyor. Sürüş güvenliği başta olmak üzere, yol tutuşu, manevra kabiliyeti, yakıt tasarrufu, çevrenin korunması ve sürüş konforu için yazın kış lastiği kullanılmamalı” dedi.
Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan kış lastiği uygulaması, 1 Nisan itibarıyla sona eriyor. Yaz aylarına girerken, sıcak havalarda kullanıma uygun olmayan kış lastiklerini yaz lastikleriyle değiştirmek güvenli, konforlu ve tasarruflu bir sürüş için büyük önem taşıyor.
“Güvenli ve konforlu bir yolculuk her şeyden önce geliyor”
Kış lastiklerinin yazın kullanıldığında yol tutuş performansını ve manevra kabiliyetini azalttığını hatırlatan Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, “Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda optimum performans sergilemek için özel olarak üretilmiştir. Yaz mevsiminde kullanıldığında bu özelliğini kaybetmeye başlar. Sıcak havalarda daha çok aşınacağı için erken aşınma, performans kaybı gibi sorunlara neden olur. Soğuk hava kullanıma göre tasarlanan kış lastikleri, yazın kullanıldığında yol tutuşunda ciddi bir azalmaya sebep olur ve araç üzerindeki kontrolü olumsuz anlamda etkiler. Araç kullanırken güvenli ve konforlu bir yolculuk her şeyden önce gelir. Bu nedenle kendimizin ve sevdiklerimizin can güvenliği ve konforu için sıcaklığın 7 derecenin üstüne çıkmasıyla yaz lastiğine geçmek çok önemli” ifadelerini kullandı.
Yakıt tüketimini etkiliyor
Kış aylarında daha iyi performans sağlayan kış lastiklerinin yaz aylarında kullanıldığında daha çabuk yıprandığını ve araçlarda yakıt tüketimini artırdığını vurgulayan Boran, “Kış lastiklerinde kullanılan yumuşak kauçuk hammaddesi ve desen özellikleri yaz aylarında kullanıldığında aşırı ısınma nedeniyle çabuk yıpranmaya neden oluyor. Lastik aşınması da yakıt tüketimini, dolayısıyla yakıt masrafını büyük oranda artırıyor” dedi.
“Çevre duyarlılığı için uygun lastik tercih edilmeli”
Mevsimine uygun olmayan lastik kullanımının, yakıt tüketimiyle beraber çevreye salınan karbon emisyonunu da artırdığını aktaran Boran, “Yazın kullanılmaya devam edilen kış lastikleri yuvarlanma direncini ve buna bağlı olarak da yakıt tüketimini arttıracağı için daha fazla CO2 gazı salımı gerçekleşir. Mevsiminde doğru lastik kullanarak çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlamış oluyoruz” diye konuştu.
Fiyatlar lastik ebatlarına göre değişim gösteriyor
Otomobillerde 4 lastik değiştirme fiyatının ebatlarına göre değiştiğini belirten Boran, “Türkiye’de en çok kullanılan ebat olan 205/55 R16 ölçüdeki yaz lastikleri, bin ila 2 bin lira fiyat aralığında satışa sunuldu. Lastik sökme takma ücretleri, binek araçlar için 250-350 lira, SUV ve hafif ticari araçlar için 300-500 lira aralığında değişiyor” şeklinde konuştu.
Boran, mevsimsel değişikler nedeniyle çıkarılan araba lastiklerinin doğru koşullarda saklanması gerektiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Bu konuda en pratik çözümlerden biri lastik otelleri diyebilirim. Çünkü bir lastik otelinde bu konuda gerekli olan en uygun zemin koşulları sağlanır. Türkiye’nin pek çok yerinde rahatlıkla bulunabilen ve lastiklerinizi 6 ay boyunca saklayabileceğiniz lastik otellerinde fiyatlar 300-400 lira arasında değişim gösteriyor.”