– PETLAS Pazarlama Müdürü Erkal Özürün:
– Lastiklerin aşınma derecesi, lastik dişlerinde kendini gösterir. Diş derinliği 3 milimetrenin altındaki lastiklerle kesinlikle yola çıkmayın”
– “Yol güvenliği, araçların yere temas noktası lastiklerden başlıyor”
PETLAS Pazarlama Müdürü Erkal Özürün, lastiklerin aşınma derecesinin, lastik dişlerinde kendini göstermesi nedeniyle diş derinliği 3 milimetrenin altındaki lastiklerle kesinlikle yola çıkılmaması uyarısında bulundu.
Özürün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kara yollarında yol ve yolcu güvenliğinin, yollarda yoğunluğun arttığı haziran-eylül arası dönemde özellikle önem kazandığını belirterek, yaz koşullarına uygun lastik kullanımı için kış lastiklerinin yaz lastikleriyle değiştirilmesi önerisinde bulundu.
Tatil sezonu boyunca tatile gidiş ve tatilden dönüş için uzun yolculukların daha fazla görüldüğü yaz döneminde, kara yollarında trafik yoğunluğunun artmasıyla yol ve yolcu güvenliğinin öneminin daha da arttığına dikkati çeken Özürün, istatistiklere göre, Türkiye’de trafik kazalarının yüzde 40’ının tatil mevsimi olan haziran-eylül döneminde meydana geldiğini anlattı.
– “Yaz koşullarına uygun lastik kullanımı önemli”
Devletin aşı konusunda attığı önemli adımlar ve yurt çapında aşı yayılımında olumlu gelişmelerin, yaz aylarında halkın özlemini çektiği tatil günlerine de olumlu yansımasını umduklarını dile getiren Özürün, “Kara yoluyla yapılan tatil yolculuklarının kendimiz, sevdiklerimiz ve yoldaki diğer kişiler için güvenli olması önem taşıyor. Yol güvenliği, araçların yere temas noktası lastiklerden başlıyor.” ifadelerini kullandı.
Özürün, havaların ve yolların ısındığı yaz koşullarına uygun lastik kullanımının önemine değinerek, şöyle konuştu:
“Yaz tatiline nasıl kışlık paltoyla gitmiyorsak, yaz yollarına da kış lastiğiyle çıkmamamız gerekiyor. Yaz aylarında ısınan zemine uygun olmayan kış lastikleri, fren mesafesini uzatarak araçlarda güvenlik riski oluşturur. Öte yandan güvenli bir seyahat için yola çıkmadan önce aracınızın lastiklerini mutlaka kontrol edin. Lastiklerin aşınma derecesi, lastik dişlerinde kendini gösterir. Diş kalınlığı 3 milimetrenin altındaki lastiklerle kesinlikle yola çıkmayın. Lastiklerinizin hasarlı olup olmadığını kontrol ettirin. Tüketicilerimize, bayilerimizde sosyal mesafeyi koruyarak, sağlıklarını riske atmadan, kış lastiklerini yaz lastikleriyle değiştirme ve lastik kontrolü hizmeti sunuyoruz. Tüketicilerimize güvenli lastik değişimi için sıkışıklığın yaşanmaması adına randevulu hizmet almalarını, lastik değişimi için geldiklerinde maske kullanmalarını, gerekli sosyal mesafeyi korumalarını öneriyoruz.”
– “Düşük lastik basıncı yakıt sarfiyatını artırır”
Güvenli yolculuk için araca takılı olan lastikler ve yedek lastiğin hava basıncının ve lastiklerin hasarlı olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Özürün, düşük lastik basıncının yakıt sarfiyatını artırırken güvenliği düşürdüğünü bildirdi.
Özürün, aracın periyodik bakımının yapılmasının ardından yolculuğa çıkılması gerektiğini vurgulayarak, aracın fren balataları, fren hidroliği ve motor yağı seviyesinin kontrol ettirilmesini istedi.
Özellikle yeni nesil araçların elektronik aksamları akü nedeniyle devre dışı kalabildiğini ve yolda kalmaya neden olduğunu anlatan Özürün, bu nedenle akü kontrollünün yapılmasını önerdi.
Aracınızdaki stepne, kriko, reflektör ve çekme halatı ile farlar, stop lambaları ve silecek suyunun kontrolden geçirilmesi gerektiğine işaret eden Özürün, “Aracın yasal yükümlülüğü olan araç muayenesiyle zorunlu trafik sigortası tarihlerini kontrol etmeyi unutmayın.” dedi.
– “2 saatte bir 15 dakikalık molalar uzmanlarca öneriliyor”
Güvenli sürüş ve sorunsuz yolculuk için 2 saatte bir 15 dakikalık molalar verilmesinin uzmanlarca önerildiğini ifade eden Özürün, “Bunun yanı sıra emniyet kemerinin tüm yolcularca takılması gerekiyor. Kendimizin ve sevdiklerimizin güvenli açısından bu önemli. Ayrıca, 12 yaşından küçük çocukların da yaşına uygun çocuk koltuğu veya yükseltici ile emniyet kemerini mutlaka takmaları gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Özürün, tüm kontroller yapılsa da sürücülerin zaman zaman yolculuk sırasında kötü sürprizlerle karşılaşabildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
“Bu durumlarda ilk olarak güvenlik önlemlerinin alınması hem yolcular hem de seyir halindeki diğer araçlar için önemli rol oynuyor. Olası acil durum anında aracın güvenli bir yere çekilerek dörtlü ikaz lambalarının yakılması ve diğer araçların durumdan haberdar edilmesi için uygun bir güvenlik mesafesine reflektör konulması gerekiyor. Giderilemeyecek bir sorunla karşı karşıya kalma ihtimaline karşın yola çıkarken, yetkili servisin numarasını not etmek oldukça önem taşıyor.”